A uz šetnju, gratis žvaka

 

web-chewing-gum-get

Ljeto je. Šetam gradom, i pribjegavam jednom kraju Gospodske ulice u potrazi za tračkom hlada na užarenom betonu. Teško je, jer nas masa želi pobjeći u hlad pa se onda guramo i sudaramo. Odustajem i krenem po sredini. U jednom momentu osjetim nešto pod nogama, nešto uporno a nije kamenčić jer sam u japankama i nema se gdje zaglaviti. Osjetim kako sam svakim korakom čudno vezana za pločnik i otkrivam uljeza – žvaku. Ona se fino smjestila na đonu mojih japanki i planira sa mnom prođirati po gradu. Nije ni to problem da se baš ne zadržavamo svakim korakom zaljepljeni uz pločnik pa onako razvlačeći se, izgledamo kao da se šetamo na lancu.

Pribjegavam najbližoj klupi i maramicama, pored mene sjedi jedna teta i onako me sažaljivo gleda, sliježe ramenima i kaže : „Ah, šta ćete kad smo mi nekulturan narod“. Za to kratko druženje žvake i mene, poprilično je mukotrpno razdvajanje. Pozdravile smo se, ustajem i krećem svojim putem, dok je gospođica žvaka našla svoje mjesto u kranti za smeće.

U trenutku pokreta čujem tetu kako me doziva, i pokazuje mi na moje hlače. Iskrivim se da pogledam kad ono nova drugarica, leži na mojoj lijevoj nogavici od hlača i maše.

U tom momentu sam samo zatvorila oči i pomislila može li gore.

Može. Na svakoj drugoj parkovskoj klupi je žvaka, na betonu ih je mali milion, na sjedištima u autobusu, na stolicama u školi, i ispod klupa, nabrajanju nema kraja.

Žvakaća guma je poprilična zanimacija, posebno najmlađima ali ne i onda kada ih žele pokupiti sa betona. Pored duvanja balona i razvlačenja kroz prste, dječijoj sreći nema kraja, ima još raznih načina kako gospođicu žvaku ne poslati u kantu, ne lijepiti je za beton već iskoristiti na neki kreativan način.

frewt6545464556

 

Tako recimo, mom djedi kreativnost nije bila strana. On je od djece skupljao žvake, nekad koristio odmah, nekad ih odlagao u teglu. A zašto? Pa uvjek im je nalazio mjesto. Danas mi za ta mjesta koristimo građevinski silikon. A on, on ga nije trebao, ni kupovao, jer je na sva oštećenja lijepio žvaku. Tako je gospođica žvaka bila i družica oštećenih drvenih vrata, i glumila dihtung a nekad je bila samo fuga. Ideja je mnogo.

Kako iskoristiti žvaku prije nego je bacite u kantu?

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s